BørneRiget får nu et officielt navn

| Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier bliver opkaldt efter H.K.H. Kronprinsesse Mary. Hospitalet, der bliver det første af sin slags i verden, får navnet ’Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide’.

På Rigshospitalet er rammerne til et nyt banebrydende hospital for børn, unge og gravide ved at skyde op af jorden. Om cirka 4 år åbner her et hospital, hvor der bliver gået nye veje for at skabe plads til menneskers og familiers behov i en tryg og hjemlig atmosfære. Her tilbydes behandling i verdensklasse – og på en måde, hvor leg og sammenhæng i forløb skal bidrage til, at patienter og familier trives bedst muligt; hvor livet kan leves under behandling. Samlet set et hospital, som ikke findes noget andet sted i verden.

Hidtil har det kommende hospital haft arbejdstitlen ’BørneRiget’. Nu bliver hospitalet officielt navngivet, og det bliver med et kongeligt navn. I anledning af H.K.H. Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag den 5. februar får BørneRiget det officielle navn: ’Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide’ – opkaldt efter Kronprinsessen, der senere på året skal lægge grundstenen til hospitalet ved en officiel ceremoni. 

- Det er umådelig svært, når ens barn er sygt. Især, hvis barnet er så dårligt, at det skal behandles på et hospital. Når børn og unge er syge, bliver hverdagen og følelsen af tryghed vigtigere end nogensinde. Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier, som slår dørene op om fire år, bliver derfor et sted, der går nye veje for at skabe plads til patienternes og familiernes liv og behov – et sted, der skal være trygt og hjemligt. Jeg er rørt og stolt over, at hospitalet kommer til at bære mit navn, udtaler H.K.H. Kronprinsessen i forbindelse med navngivningen. 

Skal behandle patienter fra hele Rigsfællesskabet

På ’Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide’ skal der skabes plads til, at patienterne og deres familier i videst muligt omfang kan opretholde et hverdagsliv. Det er et hospital,  hvor specialisterne samarbejder på tværs af fagligheder og kommer til patienten frem for omvendt, og hvor legen bliver en integreret del af børnenes behandling. Ambitionen er, at Mary Elisabeths Hospital skal dele, inspirere og søge ny viden om den bedste og nyeste behandling af børn, unge og gravide.

- Samarbejde er en bærende værdi på Mary Elisabeths Hospital, hvor patienterne kommer langvejs fra - nogle endda fra Grønland og Færøerne. Mange fejler noget sjældent eller alvorligt. Der samarbejdes på tværs af fagligheder, på tværs af hele landet og sektorer for at sikre familierne gode forløb, uanset hvor de bor. Når corona-situationen igen tillader det i løbet af foråret 2022, glæder jeg mig til at lægge grundstenen til hospitalet. Og jeg ser frem til at følge projektet og til at se og følge udviklingen i behandling af børn, unge og gravide – også efter hospitalet er indviet, siger Kronprinsessen.

Stort engagement i børn og unges trivsel
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) glæder sig over, at det kommende hospital nu har fået et officielt navn. Han hæfter sig særligt ved, at det netop er H.K.H. Kronprinsesse Mary, der er kendt for sit store engagement i børn og unges trivsel, der kommer til at lægge navn til det kommende hospital:

- Det er en stor glæde og ære for mig og alle i Region Hovedstaden, at H.K.H. Kronprinsessen har sagt ja til at lægge navn til det kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier. Kronprinsessen har allerede en stor tilknytning til Rigshospitalet, hvor hun har født sine børn, og hvor hun med stort engagement besøger blandt andet hospitalets netværk for kræftramte unge, siger Lars Gaardhøj.

Officielt navn favner alle patientgrupper
Projektdirektør for ’Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide’, Merete Lange, glæder sig også over det officielle navn.

- BørneRiget har været en god arbejdstitel, mens projektet var på tegnebrættet. Men efter første spadestik er taget og i takt med, at bygningen er begyndt at skyde op af fundamentet på byggepladsen, er det afgørende, at alle patientgrupper kan identificere sig med hospitalet. Særligt de unge og gravide har haft svært ved at se sig som omfattet i arbejdstitlen. Samtidigt signalerer vi til både patienter og ansatte, at det nye fortsat er en integreret del af Rigshospitalet og dermed har den højeste faglighed og behandling, siger Merete Lange. 

Mere end en bygning
’Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide’ bliver ikke bare en bygning. Det er en helt ny måde at tænke hospital på. Forud for og undervejs i byggeriet er patienter, pårørende og personale løbende blevet inddraget i at udforme bygningen, teste patientforløb, indretning og hverdagssituationer i det kommende hospital for at gøre brugeroplevelsen bedst mulig. 

Det nye hospitalsbyggeri er et partnerskab mellem Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk’s Fond med et samlet budget på 2,4 mia. kroner, hvoraf Ole Kirk’s Fond donerer 0,7 mia. kroner. – hertil 85 mio. kroner øremærket brugeroplevelsen på det nye hospital.